dinsdag 27 oktober 2009

[Fwd: FW: Aankondiging 13 en 14 november 2009 - het Weekend van de Kunstenaarsbands]

PERSBERICHT

AANKONDIGING oktober 2009


Kunst en muziek samen in het Weekend van de Kunstenaarsbands
Rotterdamse tentoonstellingsruimte TENT. en muziekpodium WORM bundelen de krachten

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 november vindt het Weekend van de Kunstenaarsbands plaats in kunstruimte TENT. en muziekpodium WORM. Het tweedaagse minifestival  is de afsluiting van jubileumtentoonstelling BLURRR, waarin TENT. het nieuwe multitasken in de kunst onderzoekt. Dichter/schilder/modeontwerper/gitarist: is er een discipline die jonge kunstenaars niet beheersen?

Tijdens het Weekend van de Kunstenaarsbands geven de Rotterdamse kunstruimte TENT. en het muziekpodium WORM een nieuwe generatie muzikale kunstenaars de kans om muziek en kunst weer samen te laten komen. Onder het toeziend oog van een kritische jury, bestaande uit Carlos van Hijfte (promotor), Serge Verschuur (Clone Records) en Marc Bijl (kunstenaar en muzikant van band Götterdämmerung), strijden drie nieuw gevormde bands 13 en 14 november om de titel van de beste nieuwe kunstenaarsband.  Er zijn lezingen over legendarische kunstenaarsbands als Sonic Youth en optredens van bekende Nederlandse bands als Coolhaven en Oorbeek.

Een lange traditie
De liefde van kunstenaars voor popmuziek en de droom van popmuzikanten om kunstenaar te zijn heeft een lange voorgeschiedenis. Al in de jaren zestig werkten bekende muzikanten als The Velvet Underground en David Bowie nauw samen met Andy Warhol. Sonic Youth is uiteindelijk het meest legendarische voorbeeld geworden van een band waarin de leden zowel muzikaal als artistiek succesvol waren.  Waar zijn ze nu; de kunstenaars die muziek weer als expressiemiddel gebruiken? TENT. en WORM gingen op zoek en presenteren de resultaten van hun verkenning tijdens het Weekend van de Kunstenaarsbands.

Kunstenaar zoekt band/band zoekt kunstenaar
In juli 2009 riepen TENT.  en WORM muzikale kunstenaars op om zich aan te melden voor het Weekend van de Kunstenaarsbands. Uit alle aanmeldingen zijn drie bands gevormd. Zij worden de komende tijd in een aantal workshops door deskundigen klaargestoomd voor een optreden tijdens het Weekend van de Kunstenaarsbands. Volg hun verrichtingen op: http://www.youtube.com/watch?v=a71MW-xORTg

Programma Weekend van de Kunstenaarsbands
Datum en tijd    Vrijdag 13 november 20.00 – 00.00u
Locatie        TENT. Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam, www.tentrotterdam.nl
Programma    Documentaire ‘ A Black and White Statement’  van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden - uit de reeks ‘ Groeten uit Rotterdam’.    
Lezing ‘SENSATIONAL FIX! Sonic Youth and the Art of Inclusion’ van Roland Groenenboom.
Videoreportage  van  ‘Band zoekt kunstenaar/ Kunstenaar zoekt band’
Optreden kunstenaarsband The Skills
Toegang    gratis

Datum en tijd    Zaterdag 14 november 2009 20.30u – 03.00u
Locatie        WORM, Achterhaven 148, 3024 RC Rotterdam, www.wormweb.nl
Programma    Optredens van Holger Hiller, Oorbeek, Coolhaven, Antistrot, 2Dogs, Nina Boas m.m.v. Maziar Affrasiabi en finale van ‘Kunstenaar zoekt band/band zoekt kunstenaar’ en tot slot verschillende DJ’s.
Toegang    € 7,-Achtergrondinformatie

Jubileumtentoonstelling BLURRR 09.09.09 – 15.11.09
Met BLURRR verkent TENT. een ontluikende culturele praktijk in de energieke Rotterdamse kunstwereld: jonge kunstenaars leggen zich niet meer toe op één bezigheid of beroep, maar manifesteren zich meer en meer als multitaskers. Zij zijn tegelijkertijd actief in verschillende creatieve disciplines: in de beeldende kunst, op internet, in de muziek, design, film, mode. Met werk van Nina Boas, Iddo Drevijn, Sophie Krier, Walter Langelaar, Gyz La Rivière, Strange Attractors, Studio Spass, Esmé Valk, Volksrekorders.

TENT. Rotterdam
Sinds 1999 signaleert en presenteert de tentoonstellingsruimte TENT., onderdeel van Stichting Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, markante ontwikkelingen en beeldbepalende kunstenaars in de Rotterdamse beeldende kunst. De ruimte van 1000 m2 is gevestigd in een karakteristiek oud schoolgebouw in de culturele Witte de Withstraat. In levendige solo- en groepstentoonstellingen presenteert TENT.  de veelzijdige verschijningsvormen van Rotterdamse hedendaagse kunst. Met een programma van tentoonstellingen, maar ook lezingen, projecten, gesprekken en workshops bereikt TENT. inmiddels een groeiend en vooral jong publiek.

WORM
WORM is een kunstenaarscollectief, podium, filmzaal, internetplatform, medialab, winkel en audio- (analoog/digitaal) en filmwerkplaats (super8/16mm). Geboren onder de sterren van punk, dada, fluxus, situationisme en futurisme en uitgegroeid tot een dwarse organisatie die de ‘Do-It-Yourself’ mentaliteit van hun voorouders combineert met ultrapragmatisme en een goede boekhouding. De output van WORM is film, radio, concerten, performances, webprojecten, installaties, een opeenhoping van tactiele media en een 24/7 webstation. WORM focust zich op OpenSource, hergebruik, SuperUse, seriousness and fun.

Met dank aan: VSBfonds, DeltaPORT Donatiefonds, Stichting Bevordering van de Volkskracht, Erasmusstichting, WORM en Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie, interviewaanvragen en hoge resolutie foto’s contact op met Esther van der Leer via com.tent@cbk.rotterdam.nl of +31 (0) 10 413 54 98, afdeling communicatie TENT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie